“Diploma blijft noodzakelijk voor duurzame tewerkstelling”

Diploma blijft noodzakelijk voor duurzame tewerkstelling

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is tevreden over het Schoolverlatersrapport van de VDAB, dat vandaag voorgesteld is. Ze waarschuwt wel voor de groeiende groep jongeren die de school verlaten zonder diploma. Onder schoolverlaters vallen zowel jongeren die de school verlaten met een diploma als jongeren die vroegtijdig stoppen. Uit het Schoolverlatersrapport blijkt dat het aantal schoolverlaters dat na een jaar nog steeds werkzoekend is, gedaald is. Wel zijn er meer jongeren die na het secundair onderwijs stoppen met studeren. Bovendien groeit de groep ongekwalificeerde en laaggeschoolde schoolverlaters, al blijft hun relatieve aandeel ten opzichte van het totale aantal schoolverlaters wel stabiel.

“Door de aantrekkende arbeidsmarkt gaan meer jongeren aan de slag na het secundair onderwijs waardoor het aantal schoolverlaters fors gestegen is”, zegt Crevits. “Met succes ook, want voor het vijfde jaar op rij daalt het aantal werkzoekende schoolverlaters.”

Een aandachtspunt zijn de jongeren die de school vroegtijdig verlaten zonder diploma, aldus de minister. “Deze groep neemt toe en ook al stijgt hun kans op werk zichtbaar, toch blijft het hebben van een diploma noodzakelijk voor een duurzame tewerkstelling.”

Crevits toont zich tevreden over de positieve gevolgen van leren op de werkvloer. “Opvallend in deze studie is dat jongeren die leren op de werkvloer, het heel goed doen op de arbeidsmarkt. Dat is alvast een opsteker voor de meer dan 180 scholen die volgend schooljaar met duaal leren aan de slag gaan.”

bron: Belga