De Croo en Bellot willen mobiliteit verbeteren via open data

De Croo en Bellot willen mobiliteit verbeteren via open data

Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) en Minister van Mobiliteit François Bellot (MR) willen het gebruik van open data voor mobiliteit opkrikken. Bedoeling is door digitale oplossingen de mobiliteit te verbeteren. De twee ministers lanceren daarom de Smart Mobility Call. Ze trekken daarvoor 4 miljoen euro uit. “Met dit project willen we beloftevolle digitale mobiliteitsinitiatieven die vandaag nog in uitwerking zijn, een financiële duw in de rug geven. Digitale toepassingen kunnen een betere integratie van transportnetwerken stimuleren en bijdragen tot een mental en modal shift”, zo zegt minister Bellot.

Daarom lanceren Bellot en zijn collega De Croo een projectoproep – de Smart Mobility Call – voor digitale toepassingen die kunnen zorgen voor een vlottere mobiliteit. “Slimmer is gewoon sneller”, zegt De Croo. “Met de Smart Mobility Call trekken we vier miljoen euro uit om te investeren in slimme digitale oplossingen die bijdragen aan een betere mobiliteit. Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van mobiliteitsapps die gebruikmaken van de gigantische berg open data die vandaag al beschikbaar is.”Concreet zou het gaan om projecten zoals bijvoorbeeld autodelen, het gebruik van nieuwe motoren of projecten die in realtime informatie kunnen aanleveren over verschillende transportdiensten.

De oproep tot projectvoorstellen voor financiering door de Smart Mobility Call werd vandaag gelanceerd. De projecten moeten ingediend worden tegen ten laatste 9 juli. Daarna neemt een jury de projecten onder de loep.

bron: Belga