Amnesty-rapport scherp over ‘vernietigingsoorlog’ tegen IS in Raqqa

Amnesty-rapport scherp over 'vernietigingsoorlog' tegen IS in Raqqa

Op de eerste verjaardag van het offensief tegen het IS-bolwerk Raqqa publiceert Amnesty International dinsdag een nieuw rapport over de verwoestende tol voor stad en bewoners van de ‘vernietigingsoorlog’ onder leiding van de Verenigde Staten. “Er zijn sterke bewijzen dat lucht- en artillerieaanvallen van de Coalitie duizenden burgers hebben gedood en verwond, onder meer door buitensporige of willekeurige aanvallen die in strijd zijn met het internationale humanitaire recht en die mogelijk oorlogsmisdaden zijn.” Om Islamitische Staat uit zijn zogenaamde ‘hoofdstad’ Raqqa te verjagen, doodde en verwondde de VS-Coalitie van 6 juni tot 12 oktober 2017 duizenden burgers – sommigen in hun huis, anderen waar ze een schuilplaats hadden gezocht, nog anderen, toen ze probeerden te ontsnappen – en vernielde grote delen van de stad. Onderzoekers van de mensenrechtenorganisatie bezochten 42 plaatsen die getroffen werden door luchtaanvallen en interviewden 112 burgerbewoners.
De Coalitie heeft altijd volgehouden dat haar troepen het nodige deden om de verliezen onder de burgerbevolking tot een minimum te beperken. De verhalen in het rapport zetten die bewering op losse schroeven, stelt Amnesty International. Het rapport gaat uitvoerig in op vier families die de brutale gevolgen van de luchtbombardementen ondervonden. De vier families samen verloren 90 verwanten en buren – 39 van hen behoorden tot één en dezelfde familie – die bijna allemaal gedood werden door luchtaanvallen van de Coalitie.
“De bewering van de Coalitie dat ze met haar precieze luchtcampagne IS weg kon bombarderen uit Raqqa en tegelijk toch erg weinig burgerslachtoffers maakte, houdt geen steek. In Raqqa troffen we een niveau van vernietiging aan, te vergelijken met wat we hebben gezien in de decennia dat we oorlogen coveren”, stelt Amnesty International.

bron: Belga