Jordaanse koning zal premier vragen op te stappen

Jordaanse koning zal premier vragen op te stappen
Jordaanse koning zal premier vragen op te stappen

De Jordaanse koning Abdullah zal zijn eerste minister Hani Mulki vandaag vragen op te stappen. Dat melden politieke bronnen aan persbureau Reuters. Met dat manoeuvre wil Abdullah de recente betogingen tegen het economisch beleid, de grootste in jaren, de kop indrukken. De onrust draait rond de belastingsverhogingen die door het IMF opgelegd worden. Mulki wordt, volgens de politieke bronnen, vandaag verwacht voor een audiëntie op het koninklijk paleis. Mulki werd in mei 2016 aangesteld. Zijn voornaamste taak werd de economie en het ondernemingsklimaat doen heropleven. De burgeroorlog in Syrië heeft ook zijn impact op buurland Jordanië.

Begin dit jaar werd een belastingsverhoging ingevoerd en werden de subsidies op brood, belangrijk voor de armsten, afgeschaft. Deze beslissingen deden Mulki’s populariteit in elkaar zakken.

Gisteren trokken duizenden Jordaniërs de straat op in hoofdstad Amman en andere grote steden. Ook vorige woensdag werd er betoogd. Mulki zei eind vorige week dat het aan het parlement is om een een wet te schrappen die de personen- en vennootschapsbelasting doet stijgen. Het protest breidde daardoor zaterdag nog verder uit. “Door de regering zijn we nu blut”, riepen de betogers.

Vakbonden, die tienduizenden werknemers in zowel privé als overheid vertegenwoordigen, hebben voor volgende woensdag opgeroepen tot een algemene staking.

Volgens politici en economen is het leven van de arme Jordaniërs er moeilijker op geworden en wordt de middenklasse uitgeperst door de door het IMF opgelegde plannen.

Bron: Belga