Internationaal Atoomenergieagentschap vraagt Teheran om zich “proactiever” op te stellen

Internationaal Atoomenergieagentschap vraagt Teheran om zich
Internationaal Atoomenergieagentschap vraagt Teheran om zich "proactiever" op te stellen

De directeur-generaal van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA), Yukiya Amano, heeft Iran vandaag opgeroepen om zich “proactiever” op te stellen tegenover de VN-inspecteurs die moeten toezien op het nucleair akkoord. Het IAEA heeft toegang gekregen tot “alle sites en plaatsen” die het in Iran wilde bezoeken in het kader van zijn inspectie, zegt Amano. Maar “een proactieve, tijdige samenwerking met Iran om die toegang te verkrijgen, zou het werk vergemakkelijken en het vertrouwen omhoog helpen.”

Amano nam vrijdag het woord tijdens de eerste dag van de bijeenkomst van de raad van beheer van het IAEA in Wenen. Europa, China en Rusland proberen daar het nucleair akkoord te redden, na de beslissing van Amerikaans president Donald Trump om de Verenigde Staten terug te trekken uit het akkoord.

Het IAEA bleef na de terugtrekking van de VS toezien of Iran de voorwaarden van het akkoord naleeft, en heeft toegang gekregen tot de nucleaire instellingen die onder het “Additional Protocol” vallen, zei Amano.

In zijn laatste inspectierapport, dat dateert van eind mei, zei het IAEA dat Iran de voorwaarden van het akkoord naleeft. Het agentschap had Iran toen al wel “aangemoedigd om verder te gaan dan de verplichtingen” van het akkoord, bijvoorbeeld door de inspecteurs uit te nodigen op nucleaire sites waar ze geen toegang toe hebben gevraagd.

Bron: Belga