Opnieuw slachtoffers bij protest in Nicaragua

Opnieuw slachtoffers bij protest in Nicaragua

Bij nieuw protest tegen de regering van president Daniel Ortega zijn in het Midden-Amerikaanse Nicaragua zaterdag zes mensen om het leven gekomen. Onder de slachtoffers zijn een 15-jarige jongen en een 48-jarige Amerikaanse burger. Na het wekenlange protest escaleert de situatie verder. Volgens de ngo Nicaraguaanse Organisatie voor de Verdediging van de Mensenrechten vielen vijf slachtoffers in Masaya, een stad nabij de hoofdstad Managua. Zij kwamen om bij gevechten tussen demonstranten en de oproerpolitie, klinkt het.
Een 48-jarige Amerikaan kwam bovendien in controversiële omstandigheden om het leven in Managua, melden verschillende bronnen, inclusief de Amerikaanse ambassade. Het zou gaan om een bareigenaar die vermoord werd door criminelen.
Er zijn ook meldingen van nachtelijke plunderingen en geweld op vele plaatsen.
Sinds de start van het protest anderhalve maand geleden, kwamen al meer dan honderd burgers om volgens de ngo’s – de politie spreekt van 39. De demonstranten eisen het vertrek van de 72-jarige Ortega. De voormalige guerrillero van de Sandinisten is sinds 2007 aan de macht. Hij ontwaart een samenzwering van de oppositie. Het protest startte destijds tegen een inmiddels ingetrokken pensioenhervorming, maar al snel werd Ortega het doelwit. De tegenstanders verwijten hem een autoritaire regeerstijl.
De VN riepen Ortega reeds op een VN-vertegenwoordiger toe te laten.

bron: Belga