Ministers Weyts en Fremault huldigen nieuw ecoduct in Groenendaal in

Ministers Weyts en Fremault huldigen nieuw ecoduct in Groenendaal in

Vlaams minister van Mobiliteit en Dierenwelzijn Ben Weyts, Brussels minister voor Leefmilieu Céline Fremault en administrateur-generaal Marleen Evenepoel van het Agentschap voor Natuur en Bos hebben vandaag het gloednieuwe Ecoduct Groenendaal met een symbolische knoop afgesloten voor de mens. Het ecoduct is vanaf nu exclusief voorbehouden aan dieren, die zo de Ring rond Brussel veilig kunnen oversteken. Weyts, Fremault en Evenepoel sloten niet alleen het ecoduct af, ze onthulden ook nog een natuurkunstwerk van kunstenaar Koen Vandewalle dat bovenop de zestig meter brede dierenbrug staat. Samen met het graffitikunstwerk van DZIA onder de brug en de tekst “Ecoduct Groenendaal” in grote letters, geeft het kunstwerk de weggebruiker een beetje duiding bij de zandkleurige brug die een natuurgebied van ongeveer vijfduizend hectare zal ‘ontsnipperen’.

“Dit Ecoduct maakt het verkeer veiliger voor dier én mens”, zegt minister Weyts. “Dieren worden naar een veilige oversteek geloodst. Chauffeurs worden niet meer gedwongen tot gevaarlijke manoeuvres om een overstekend dier te ontwijken. En twee versnipperde stukken Zoniënwoud, doorkliefd door de Ring rond Brussel, worden opnieuw met elkaar verbonden via het Ecoduct.”“Het Ecoduct is meer dan noodzakelijk, om de biodiversiteit en de genetische diversiteit van de verschillende diersoorten in het Zoniënwoud te blijven garanderen”, aldus minister Fremault.

“Op de graffiti onder de brug zie je niet voor niets afbeeldingen van reeën, boommarters, loopkevers, salamanders en vleermuizen”, gaat administrateur-generaal Evenepoel verder. “Dat zijn maar enkele van de diersoorten die gebruik zullen maken van dit ecoduct.”

De Vlaamse en Brusselse overheden legden eerder al een boombrug, ecotunnels en 25 kilometer geleidend ecoraster aan in het Zoniënwoud. De bedoeling is om van een gebied dat vandaag opgesplitst is in groene eilandjes weer één groot natuurgebied te maken. Al deze ontsnipperingsmaatregelen kaderen in het project LIFE+ OZON en de structuurvisie van het Zoniënwoud.

bron: Belga