Europees Hof van Mensenrechten veroordeelt Litouwen en Roemenië

Europees Hof van Mensenrechten veroordeelt Litouwen en Roemenië
Europees Hof van Mensenrechten veroordeelt Litouwen en Roemenië

Het Europees Hof van de Mensenrechten (EHRM) heeft vandaag Litouwen en Roemenië veroordeeld wegens medeplichtigheid bij het oprichten van geheime CIA-gevangenissen. Beide landen zijn veroordeeld voor onder meer voor foltering en vrijheidsberoving. De zaak werd bij het Hof in Straatsburg aanhangig gemaakt door twee gevangenen van Guantanamo, die tussen 2004 en 2006 vastzaten in geheime CIA-gevangenissen in Roemenië en Litouwen. Het gaat om Abu Zubaydah en Abd al-Rahim al-Nashiri die betrokken zouden zijn geweest bij de terroristische aanslagen in de VS in september 2001.

“De deelname van Litouwen aan het geheime gevangenisregime van de CIA heeft geleid tot de schending van de mensenrechten”, oordeelde het hof. Volgens het EHRM heeft Vilnius diverse artikels van de Conventie van de Mensenrechten geschonden, zoals artikel 3 (verbod op foltering) en artikel 5 (recht op vrijheid).

Ook Roemenië schond volgens het EHRM de mensenrechten door deelname aan het geheime CIA-detentieregime. Boekarest maakte zich onder meer schuldig aan foltering en vrijheidsberoving.

Het EHRM veroordeelde in juli 2014 Polen ook al “medeplichtigheid” bij het oprichten van geheime CIA-gevangenissenvoor vermoedelijke terroristen.

Bron: Belga