China’s deur voor handelsbesprekingen met de VS staat “altijd open”

China heeft vandaag verklaard dat de deur voor handelsbesprekingen met de Verenigde staten “altijd open” staat, nadat de VS eerder deze week plannen aankondigde om nieuwe importtarieven te heffen op 50 miljard dollar aan Chinese goederen. “We hebben altijd geloofd dat China en de Verenigde Staten veel gemeenschappelijke belangen hebben en dat er veel ruimte is voor samenwerking op het vlak van economie en handel. We moeten raakvlakken zoeken en ruimte laten voor verschillen, en zo een win-win samenwerking bereiken”, zegt Gao Feng, de woordvoerder van het Chinese ministerie van Handel.

Het Witte Huis kondigde de nieuwe importtarieven, die zouden gelden voor een lijst producten die op 15 juni worden bekendgemaakt, dinsdag onverwacht aan. Het was een tactische zet voor het bezoek van de Amerikaanse minister van Economische Zaken, Wilbur Ross, die dit weekend naar Peking afzakt. Een team van meer dan 50 Amerikaanse vertegenwoordigers kwam woensdag al aan in China. Gao hoopt dat het team “China zal tegemoetkomen”.

De Chinese regering heeft woensdagavond aangekondigd dat China vanaf juli zijn douanerechten op de import van kleren, elektrische huishoudapparatuur en cosmetica verlaagt. Een nieuw signaal van openheid van Peking, ondanks de onenigheid met de Verenigde Staten.

De douanerechten op kleren, schoenen en sportartikelen verlagen van 15,9 procent naar 7,1 procent. Die op wasmachines en koelkasten gaan van 20,5 procent naar 8 procent, en de douanerechten op cosmetica en bepaalde gezondheidsproducten verlagen van 8,4 procent naar 2,9 procent, aldus de mededeling van de regering. Ook voor bepaalde voedingsmiddelen worden de douanerechten verlaagd.

De Chinese regering gaf ook aan dat ze haar belofte om de beperkingen voor buitenlandse investeringen in een aantal sectoren te verminderen of af te schaffen, “snel” zal concretiseren. “We moeten de status van China als belangrijke bestemming van buitenlandse investeringen behouden (…) We moeten de lat hoger leggen om ze aan te trekken”, zei premier Li Kegiang vandaag aan persbureau Xinhua.

bron: Belga