Europees Parlement bezegelt versterking antidumpingarsenaal

Europees Parlement bezegelt versterking antidumpingarsenaal

Europa zal zich vanaf volgende maand beter kunnen beschermen tegen dumping en gesubsidieerde import uit landen als China. Na jarenlange onderhandelingen heeft het Europees Parlement groen licht gegeven voor een hervorming die snellere procedures en hogere antidumpingtarieven mogelijk moet maken. Het halfrond bezegelde vandaag in Straatsburg een hervorming die de Europese Commissie al vijf jaar geleden op tafel had gelegd. Vooral de liberaal gestemde handelsmogendheden uit het noorden van Europa stonden jarenlang op de rem omdat ze vreesden dat Europa makkelijker de protectionistische toer zou kunnen opgaan.

Die lidstaten stoorden zich vooral aan de mogelijkheid om af te wijken van de zogenaamde ‘lesser duty rule’, die stelt dat antidumpingheffingen niet hoger mogen zijn dan nodig is om de schade aan de Europese industrie te dekken. Voortaan mogen de heffingen toch hoger liggen bij gevallen van dumping vanuit landen waar de prijzen voor grondstoffen of energie verstoord zijn.

Op vraag van de Europarlementsleden is ook beslist dat bij de berekening van heffingen rekening kan gehouden worden met de kosten die Europese bedrijven maken om te voldoen aan de sociale normen en milieuregels. De hervorming moet ook zorgen voor snellere procedures en dumpingonderzoeken. Er komt tenslotte ook een speciale helpdesk waar kmo’s terecht kunnen met klachten en informatie.

Het nieuwe regime treedt naar verwachting in de eerste helft van juni in werking. In combinatie met de nieuwe methodologie voor de berekening van dumping, die vorig jaar is goedgekeurd, gaat het om de belangrijkste hervorming van het Europese antidumpingbeleid in een kwarteeuw. Meer dan de helft van de lopende antidumpingmaatregelen hebben betrekking op de invoer van staal in Europa, met name uit China.

bron: Belga