België verdedigt hernieuwd multilateralisme bij OESO

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft woensdag in Parijs, tijdens de jaarlijkse vergadering van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), herhaald dat België voorstander is van multilateralisme. De VS van Trump lijkt op dit moment plaats te maken voor protectionisme, hetgeen doet vrezen voor een handelsoorlog. Twee visies bleken woensdag in Parijs duidelijk verschillend. Aan de ene kant de Europese, met de Franse president Emmanuel Macron op kop, voor een “sterk multilateralisme”. Aan de andere kant de Amerikaanse, samengevat door de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross. “Wij houden niet van eindeloze debatten. Multilateralisme vergt tijd terwijl wij een gevoel van urgentie hebben”, aldus Ross, verwijzend naar het onevenwicht in de handelsrelaties van de VS met “vele partners”.
België, zo herinnerde Reynders woensdag, verdedigt het multilateralisme en is overtuigd van het nut van internationale organisaties zoals de OESO. Dat neemt niet weg dat ons land akkoord is dat er bepaalde hervormingen nodig zijn, onder andere op het niveau van de Wereldhandelsorganisatie, en pleit voor een multilateralisme dat meer rekening houdt met bepaalde actuele kwesties, zoals de strijd tegen de klimaatverandering, duurzame ontwikkeling, sociale rechten en digitalisering.
“De verworvenheden inzake vrede, democratie en ontwikkeling zijn voor een groot stuk te danken aan multilateralisme en het openen van grenzen. Maar dat volstaat niet meer. Er is een hernieuwd en verbeterd multilateralisme nodig. Maar het zomaar in vraag stellen mag niet, of we zullen terugvallen tot unilaterale systemen die tot conflicten dreigen te leiden”, aldus Reynders, die in Parijs van de gelegenheid gebruikmaakte om even te spreken met de secretaris-generaal van de OESO, Angel Gurria.

bron: Belga