Dader schietpartij Luik kreeg 14 penitentiaire verloven en 11 uitgangsvergunningen

Dader schietpartij Luik kreeg 14 penitentiaire verloven en 11 uitgangsvergunningen

De dader van de schietpartij in Luik was met penitentiair verlof. Hij had al meermaals de gevangenis mogen verlaten ter voorbereiding van zijn definitieve invrijheidstelling in 2020, zei minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vandaag vlak voor de Nationale Veiligheidsraad. De man was voor de veertiende keer met penitentiair verlof (wat twee dagen duurt) en had ook al elf uitgangsvergunningen (korter) gekregen. Dat is telkens goed gegaan, zei minister Geens. De man zat sinds 2003 quasi onafgebroken in de gevangenis, als multirecidivist. Hij zou in 2020 sowieso vrijkomen.

Zijn er fouten gebeurd door de man penitentiaire verloven toe te kennen? “Daar spreek ik mij niet over uit. Dat zijn geen fouten denk ik. Als iets dertien keer goed gaat, gaat het normaal de veertiende keer niet verkeerd”, zei Geens. De minister wijst erop dat er altijd een risico is. “Als men die in 2020 vrijlaat, is het niet zeker dat hij na 2020 niets meer verkeerd zou hebben gedaan”.

Het is lang niet zeker dat de man in de gevangenis is geradicaliseerd, liet minister Geens verstaan. “Het is lang niet evident dat hij in aanmerking komt voor de classificatie ‘radicalisering’.” Dat het federaal parket een onderzoek voert om te zien of er een terroristisch motief is, zou te maken hebben met de methode van de aanval en zou uit voorzorg zijn, al benadrukt minister Geens dat het aan het federaal parket zelf is om daarover te communiceren.

bron: Belga