Vermoedelijk 225 kinderen uit 38 Oost- en West-Vlaamse scholen ziek door salmonella

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft melding gekregen van nu al 225 kinderen uit 38 scholen in West- en Oost-Vlaanderen die vermoedelijk door salmonella ziek geworden zijn. De scholen worden allemaal bevoorraad door dezelfde traiteur uit Harelbeke. De vorige update dateerde van vorige vrijdag. Toen was er sprake van 118 kinderen uit 37 kleuter- en lagere scholen in Zuid-West-Vlaanderen en aangrenzende regio's. "We denken dat we intussen een vrij globaal zicht hebben op hoe groot het probleem is en hoe verspreid het is", zegt woordvoerder Joris Moonens van Zorg en Gezondheid.

Laboratoriumonderzoek bevestigde al dat salmonella de oorzaak was bij 129 kinderen uit 26 scholen. "Bij de overige kinderen gaat het om een sterk vermoeden wegens een gelijkaardig ziektebeeld", aldus Zorg en Gezondheid.

Het FAVV, het federaal voedselagentschap, nam al stalen bij de traiteur om de oorzaak van de besmetting te onderzoeken, maar de resultaten ervan zijn nog niet bekend. "We hopen die in de loop van deze week nog te kunnen communiceren", aldus FAVV-woordvoerster Dorine Van Geert. "Maar het onderzoek neemt wat tijd in beslag." Dat onderzoek spitst zich toe op drie luiken: de voeding, de omgeving (materiaal en infrastructuur) en het personeel van de betrokken traiteur.

De traiteur blijft intussen tot en met vrijdag gesloten. "Het gaat om een preventieve maatregel", benadrukt Van Geert.

bron: Belga