Spaans parlement debatteert donderdag en vrijdag over motie van wantrouwen tegen regering

Spaans parlement debatteert donderdag en vrijdag over motie van wantrouwen tegen regering
Spaans parlement debatteert donderdag en vrijdag over motie van wantrouwen tegen regering

Het Spaanse parlement debatteert donderdag en vrijdag over de motie van wantrouwen die de sociaaldemocratische oppositiepartij PSOE heeft ingediend tegen de minderheidsregering van premier Mariano Rajoy. Dat heeft de voorzitter van de kamer van volksvertegenwoordigers maandag laten weten. De positie van Rajoy is aan het wankelen gebracht nadat het federaal hof in Madrid donderdag in een grootschalig corruptieproces lange gevangenisstraffen uitsprak tegen voormalige politici van zijn conservatieve Partido Popular (PP). “De voorzitter van het Congres laat weten dat het debat over de motie van wantrouwen (…) op 31 mei en 1 juni zal plaatsvinden”, staat te lezen op het Twitteraccount van het Spaanse lagerhuis, het “Congreso de los Diputados” of Congres van Afgevaardigden.

De persdienst van het parlement kon op vraag van het persagentschap AFP nog niet zeggen of dat ook betekent dat er vrijdag gestemd zal worden over de motie. Die mogelijkheid bestaat, maar de stemming zou ook zaterdag pas kunnen plaatsvinden. Dat hangt af van de planning van de debatten, die nog niet vrijgegeven is, aldus de persdienst.

De motie van wantrouwen werd vrijdag ingediend door de socialisten nadat 29 personen, waaronder een twaalftal oud-PP’ers, veroordeeld werden in de affaire-Gürtel. Dat is een corruptiezaak die draait rond witwassen en verduistering van overheidsgeld.

De Partido Popular, de partij van Rajoy, werd eveneens veroordeeld. De rechter sprak van een “authentiek en efficiënt systeem van institutionele corruptie” tussen de PP en een private groep. De PP ontving via haar burgemeesters illegale fondsen en moet 250.000 euro terugbetalen.

“De vraag die donderdag of vrijdag voorligt, is een stem voor of tegen de regering. Samenwerken of niet met de straffeloosheid, dat is de vraag”, zei PSOE-parlementslid José Luis Ábalos maandag.

Bron: Belga