Groen wil bijkomend treinstation in Aalst en beter openbaar vervoer

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Aalst willen de Groenen een nieuw treinstation bouwen, Aalst Zuid. Dat is een van de opvallende voorstellen in het partijprogramma dat de partij vandaag presenteert. Fietsers en voetgangers moeten in het centrum voorrang krijgen. "De eerste prioriteit voor Aalstenaars is mobiliteit, dat horen we", zegt Groen-lijsttrekker Lander Wantens. Die wil ook inzetten op leefbaarheid en sociale thema's. Groen vindt dat de bestuursploeg van burgemeester D'Haese (N-VA) kiest voor een beleid "dat enkel gericht is op de auto". De partij wil het openbaar vervoer uitbreiden met bussen na 20.00 uur tot in de deelgemeenten en treinverbindingen met steden als Brussel en Gent na 23.00 uur. Ook is er nood aan een deelwagensysteem voor Aalst.

De partij stelt in haar programma ook een betaalbare en kwalitatieve woning voor iedere Aalstenaar voorop. Jeugdbewegingen moeten ook betere lokalen ter beschikking krijgen, omdat in de huidige vertrekken vaak schimmel hangt. En de huidige verduurzamingsplannen moeten sneller worden doorgevoerd. "Aalst haalt zelfs de huidige doelstelling van 20 procent reductie tegenover 2013 niet", zegt Wantens. Groen wil Aalst tegen 2040 een energieneutrale stad maken in plaats van de huidige doelstelling, die pas in 2050 gerealiseerd zou worden.

Om Aalst politiek te vernieuwen wil de partij burgerbudgetten invoeren, waarmee inwoners zelf projecten kunnen voorstellen en gefinancierd zien. Tijdens het vragenuurtje in de gemeenteraad zullen niet enkel politici maar ook burgers kunnen tussenkomen.

bron: Belga