Dit is waarom we liegen op datingapps

Hierover liegen we het vaak op datingapps
Unsplash / rawpixel

De online datingwereld is niet bepaald de meest eerlijke en transparante. Professoren van Stanford University en de University of Oregon hebben onderzocht welke leugens het meest gebruikt worden tijdens online daten. 

Volgens het onderzoek liegen we zowel om door iemand leuk gevonden te worden als om iemand kwijt te raken. Hieronder vind je enkele van de meest voorkomende redenen waarom gebruikers van datingapps liegen.

Om sympathieker en grappiger over te komen 

De meeste gebruikers liegen over hun hobby’s en interesses om boeiender te lijken. Ook doen ze alsof ze dingen gemeenschappelijk hebben met hun match.

Om een echte ontmoeting te vermijden

Het gebeurt wel eens dat mensen hun interesse in de ander verliezen. Wanneer die ander echter staat te popelen om af te spreken, worden alle mogelijke smoesjes uit de kast gehaald. Het grootste deel van de gebruikers doen alsof ze geen tijd hebben door een drukke agenda, vakantie of andere verplichtingen.

Om niet te kwetsen

Wanneer ze hun match hebben wijsgemaakt dat ze niet konden afspreken, verzinnen gebruikers nóg een leugentje om de klap wat te verzachten. Omdat ze zich schuldig voelen over het feit dat ze hebben gelogen of omdat ze het contact met hun match niet willen verliezen, zeggen ze iets als “Ik wou echt dat ik kon”.

Omdat ze te laat zijn of traag reageren

Wanneer de gebruikers wél een echte date regelen, liegen ze dat ze al onderweg zijn, wanneer ze nog voor de spiegel staan. Als ze te laat zijn op het afspraakje, schuiven ze de schuld het vaakst op ‘het drukke verkeer’. Volgens de studie vallen deze leugentjes nog het makkelijkst goed te praten.