Positieve Peeters vraagt voorzichtigheid in communicatie over lijst zware beroepen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) reageert positief op het akkoord van de vakbonden met minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). Hij roept op "geen uitspraken te doen die niets bijbrengen" over de lijst met zware beroepen die nu circuleert. Op Villa Politica had vicepremier Peeters felicitaties veil voor minister Bacquelaine, de christelijke en liberale vakbond die het akkoord steunen en premier Charles Michel. Deze namiddag vindt in het Comité A een nieuwe vergadering plaats met de deelstaten over het bereikte akkoord. Vrijdag geeft minister Bacquelaine tekst en uitleg aan zijn collega's binnen de regering.

De CD&V-minister geeft aan dat hij zelf twijfels had over de slaagkansen van het overleg. "De eerste stap van een lange weg is nu duidelijk gezet", aldus Peeters. Binnenkort volgt nieuw overleg over de pensioenen binnen de private sector en als daar stappen vooruit worden gezet, is het aan het Planbureau om de rekenmachines aan te zetten.

Volgens hem is er wel degelijk sprake van een akkoord. "Ik heb begrepen dat er binnen het Comité A een protocol is afgesproken, onder bepaalde voorwaarden, maar dat is een akkoord", luidde het. Peeters roept ook op voorzichtig te communiceren over de lijst met zware beroepen die vandaag de ronde doet. "Laat ons daar rustig over discussiëren en geen uitspraken doen die niets bijbrengen".

Hij wijst er ook op dat de lijst genuanceerd is vastgelegd. Op basis van vier criteria krijgen de beroepen een coëfficiënt toebedeeld. Sommige beroepen, zoals in het leger of de politie, krijgen de hoogste quotering (4), "maar in het onderwijs zijn er ook met een 1 of een 2". De minister vindt ook dat een beroep dat in de openbare sector als zwaar wordt bestempeld, op dezelfde manier moet worden benaderd in de private sector.

bron: Belga