Opposite hekelt verdeeldheid bij de meerderheid: "dit is geen akkoord"

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de Kamer hekelde de oppositie vandaag de verdeeldheid tussen de meerderheidspartijen over het dossier van de zware beroepen bij de overheid. Regeringspartijen Open Vld en N-VA zien de lijst met beroepen die nu circuleert niet zitten. Minister van Pensioenen Bacquelaine (MR) zegt dat de lijst nog niet goedgekeurd is door de regering. N-VA-kamerlid Jan Spooren zei verbaasd te zijn over de lijst met zware overheidsberoepen. Zijn partij heeft die lijst nooit gezien, dus kan er geen akkoord over zijn, zei hij. "De lijst is wel heel ruim opgesteld. De helft van de statutaire ambtenaren zou vroeger met pensioen kunnen".

Open Vld'er Vincent Van Quickenborne vindt niet dat de politiek blindelings de wensen van de vakbonden moeten volgen. "Het dictaat van het syndicaat gaat blijkbaar boven het primaat van de politiek". De ex-minister van pensioenen vindt dat het vastleggen van zware beroepen in de publieke sector samen moet lopen met die uit de private sector. Binnen de meerderheid is naast MR, de partij van minister Bacquelaine, CD&V wel tevreden met het akkoord.

De oppositie hekelde de verdeeldheid bij de meerderheid. "Ceci n'est pas un accord", zei Wouter De Vriendt (Groen). "Open Vld en N-VA steken de boel in de fik. Willen ze wel een leefbare regeling?". "De pensioenleeftijd op 67 jaar brengen kon u onmiddellijk doen. Op een regeling voor de zware beroepen blijft het wachten", zei Karin Temmerman (sp.a).

Minister Bacquelaine wil zich "in dit stadium" niet uitspreken "over de inhoud van de lijsten, aangezien zij nog niet werden goedgekeurd door de regering". Morgen buigt de kern zich over het protocolakkoord dat over het wetsontwerp rond de zware beroepen is gesloten.

bron: Belga