Kazachs parlement keurt wet goed waardoor president levenslang macht krijgt

Kazachs parlement keurt wet goed waardoor president levenslang macht krijgt
Kazachs parlement keurt wet goed waardoor president levenslang macht krijgt

Het parlement in Kazachstan heeft vandaag een wet aangenomen die huidig president Noersoeltan Nazarbajev in staat stelt om levenslang macht te behouden in het land. Volgens de tekst zal het huidige staatshoofd de ordediensten blijven leiden, zelfs wanneer hij geen president meer is. De 77-jarige Nazarbajev staat al meer dan 28 jaar aan het hoofd van het hoofd van het Centraal-Aziatische land. De tekst waarin zijn greep op Kazachstan verder wordt verstevigd, is vandaag unaniem goedgekeurd in het lagerhuis van parlement. Ook het hogerhuis moet de wet nog goedkeuren, maar dat wordt slechts als een formaliteit gezien.

In de tekst wordt een grondwettelijk statuut toegekend aan de Veiligheidsraad, die tot nu toe enkel een adviserend orgaan was. Tegelijkertijd wordt bekrachtigd dat Nazarbajev levenslang aan het hoofd staat van de Veiligheidsraad. Zo wordt de macht van de “vader van de natie” nog verder in de grondwet gebetonneerd: hij behoudt ook de controle over de ordediensten wanneer er een andere president wordt benoemd.

Nazarbajev staat al sinds 1989, toen het land nog deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, aan het hoofd van Kazachstan. Zijn huidige mandaat loopt nog tot 2020, maar Nazarbajev heeft nog niet aangegeven dat hij van plan is om een stap terug te zetten.

Bron: Belga