Buitenlandse journalisten naar Noord-Korea om sluiting nucleaire site bij te wonen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een groep buitenlandse journalisten is vandaag naar Noord-Korea gevlogen om de ontmanteling van de nucleaire testsite van Punggye-ri, in het noordoosten van het land, bij te wonen. Volgens een producer van het Britse Sky News stapten teams van journalisten uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, China en Rusland op een vliegtuig in de Chinese hoofdstad Peking. Zuid-Koreaanse journalisten waren niet welkom op het vliegtuig, en het ministerie van Unificatie in Seoel liet weten dat Pyongyang de deelnemerslijst niet goedkeurde. Noord-Korea annuleerde vorige week ook al toponderhandelingen met Zuid-Korea uit protest tegen de gezamenlijke militaire oefeningen van Seoel en de Verenigde Staten.

Pyongyang kondigde eerder deze maand aan dat het de testsite tijdens een "ceremonie" zou ontmantelen. Die zou tussen woensdag en vrijdag plaatsvinden, en moet aantonen dat Noord-Korea geëngageerd is om een einde te maken aan zijn programma rond nucleaire wapens. Volgens functionarissen zullen de tunnels met explosieven opgeblazen worden, zullen de ingangen afgesloten worden en zal aan de bewakers en de onderzoekers gevraagd worden om de site te verlaten.

De sluiting werd gepland voor de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die normaal gezien op 12 juni in Singapore plaatsvindt. Trump noemde de sluiting van de site eerder al een "zeer slim en gracieus gebaar".

De ontmanteling wordt echter vooral beschouwd als een symbolische daad, aangezien de site waar de zes Noord-Koreaanse nucleaire tests plaatsvonden, naar verluidt onstabiel is geworden. Volgens wetenschappers zijn delen van de site al ingestort.

Sommige analisten zijn bovendien sceptisch over de ontmanteling. Zolang de sluiting van de site niet op een degelijke manier wordt geverifieerd, kan Noord-Korea ze gewoon weer activeren in de toekomst, menen ze.

bron: Belga