Maduro haalt ruime overwinning

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Venezuela heeft Nicolas Maduro de presidentsverkiezingen van zondag gewonnen. Dat blijkt uit officiële resultaten van de nationale kiesraad (CNE). De huidige president kreeg 5,8 miljoen stemmen achter zijn naam, terwijl zijn grootste uitdager Henri Falcon op slechts 1,8 miljoen stemmen kan rekenen. "Vrede en democratie hebben gezegevierd op deze historische dag voor het vaderland", reageerde Maduro al op Twitter. "We vieren samen met het volk dit nieuwe begin om het vaderland naar definitieve welvaart te leiden. Laten samen nieuwe slagen uitvechten"

Falcon liet kort voor de bekendmaking van de resultaten al weten dat hij de stembusgang niet erkent. Volgens hem deden er zich talrijke onregelmatigheden voor. "We erkennen het electoraal proces niet. Voor ons was het geen verkiezing", aldus Falcon. Hij eist een nieuwe stembusgang.

De verkiezingen werden zondag geboycot door de belangrijkste oppositiepartijen, die zich verenigd hebben in de coalitie "Tafel van Democratische Eenheid" (MUD). Volgens hen zou deelnemen de illegale verkiezingen legitimeren. Ook vanuit het buitenland kwam er veel kritiek op de stembusgang. Veertien Zuid-Amerikaanse landen, de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben de verkiezingen als ondemocratisch veroordeeld.

Bron: Belga