Polemiek na aankoop chique villa door leiders van linkse partij Podemos

Polemiek na aankoop chique villa door leiders van linkse partij Podemos
Polemiek na aankoop chique villa door leiders van linkse partij Podemos

Het koppel dat de Spaanse radicaal linkse partij Podemos leidt is bereid af te zien van hun mandaten. Pablo Iglesias en Irene Montero, respectievelijk secretaris-generaal en parlementair woordvoerder van de partij, zijn voorwerp van een felle polemiek binnen de formatie na de aankoop van een riante villa in een Madrileense buitenwijk. Podemos is de derde Spaanse politieke formatie van het land. Sinds de oprichting in 2014 klaagt Podemos de macht van de economische elite aan. Recent heeft het koppel voor 600.000 euro op een groot terrein een riante villa van 270 vierkante meter met zwembad aangekocht in Galapagar, ten westen van Madrid. De aankoop met een lening over 30 jaar werd verantwoord om de tweeling, die het koppel dit najaar verwacht, in “enige initimiteit” te kunnen opvoeden.
De aankoop stuit op kritiek binnen de partij, want een afbreuk op de ethische code van Podemos. “Dat is geen formaliteit, maar een engagement om te leven zoals gewone mensen, om hen te vertegenwoordigen binnen de instellingen”, aldus José Maria Gonzalez, burgemeester van Cadiz en militant van Podemos.
Op een persconferentie zaterdagavond in Madrid hebben Pablo Iglesias (39) en Irene Montero (30) erkend dat er een debat is geopend over hun geloofwaardigheid en hun eerlijkheid. Ze kondigden aan dat er binnenkort een raadpleging onder de militanten komt, die zal beslissen of ze al dan niet kunnen aanblijven aan het hoofd van de partij en of ze hun mandaten van afgevaardigden kunnen behouden. “Als zij ons bevelen ontslag te nemen, zullen we opstappen”, aldus Pablo Iglesias. Hij gaf toe nooit te hebben kunnen inbeelden dat de aankoop van zijn huis een dergelijke polemiek zou ontketenen.

Bron: Belga