Achttien brandhaarden ontdekt op militair schietterrein Houthalen-Helchteren

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op het militaire schietterrein in Houthalen-Helchteren en Meeuwen-Gruitrode zijn vandaag over een afstand van drie kilometer voorlopig achttien verschillende brandhaarden ontdekt. Het leger, politie en het gerecht houden rekening met kwaad opzet. Vanochtend brak er een omvangrijke heidebrand uit op het militaire schietterrein. "Onze politiediensten zijn nu bezig met het bewaken van de rand van het militaire domein, terwijl de militaire politie het schietterrein zelf in het oog houdt. Er zal verder onderzoek gebeuren naar het ontstaan van de brand. Er zal onder meer een hond worden ingezet", aldus Lode Ceyssens (CD&V), burgemeester van Meeuwen-Gruitrode.

Er werden vandaag geen schietoefeningen gehouden. Een eerste brandje werd zondag kort voor 7 uur aan de Forelstraat in Houthalen-Helchteren ontdekt. De brandweer had het vuurtje snel geblust, maar vervolgens kwamen er nog meldingen binnen. De laatste melding van een brandhaard liep zondag rond 8.30 uur binnen. De brandhaarden liepen dwars over het militair domein en eindigden in de buurt van de Gestelstraat in Meeuwen-Gruitrode.

Brandweerkorpsen van de hulpverleningszones Oost-, Noord- en Zuid-West Limburg gingen ter plaatse om de heidebrand te blussen. "Vijf hectare op een gebied van 2.500 hectare is in de vlammen opgegaan. Dat viel dus gelukkig nog heel goed mee. Morgen zal het gebied van de brandhaarden nog verder in kaart worden gebracht. De samenwerking tussen de verschillende diensten liep heel goed in het kader van de brandbestrijding", voegde burgemeester Alain Yzermans (sp.a) van Houthalen-Helchteren eraan toe. Het Agentschap voor Natuur en Bos was vandaag ook op het terrein aanwezig.

De brandweerkorpsen zijn nog bezig met het nablussen. Dat zal mogelijk nog lichte rook- en geurhinder veroorzaken. Vooral Houthalen-Oost, Meulenberg en de omgeving van de Plas in Kelchterhoef kampten afgelopen voormiddag met geurhinder door de rookpluimen.

bron: Belga