Giro - Froome herrijst op beruchte Zoncolan, Yates loopt uit voor roze

door
Belga
Leestijd 2 min.

Na twee moeilijke Giro-weken werd Chris Froome herboren op de steile flanken van de Monte Zoncolan. In de veertiende etappe van de Ronde van Italië won de 32-jarige Brit van Team Sky zaterdag voor zijn landgenoot Simon Yates (Mitchelton-SCOTT). Die loopt in de strijd voor het klassement 37 seconden uit op dichtste achtervolger Tom Dumoulin. Froome finishte zes seconden voor Yates. De Italiaan Domenico Pozzovivo werd op 23 seconden derde. Dumoulin kwam als vijfde op 37 seconden over de streep. Ben Hermans was als 45e op 8:13 beste Belg.

In het algemeen klassement heeft de 25-jarige Yates nu 1:24 voor op Dumoulin en 1:37 op Pozzovivo. Froome is op 3:10 vijfde. Met een 39e plaats op 51:39 is Hermans ook in de stand beste Belg.

De beruchte Monte Zoncolan werd voorafgegaan door vier andere beklimmingen, maar veel vuurwerk brachten die niet. Zeven renners kozen voor een vroege ontsnapping. Dat waren de Deen Mads Pedersen, de Italianen Francesco Gavazzi, Matteo Montaguti, Jacopo Mosca, Valerio Conti en Enrico Barbin en de Luxemburger Laurent Didier. Conti verzamelde onderweg veel bergpunten en begon samen met Barbin met een beperkte voorsprong aan de Zoncolan.

In het peloton was Mitchelton-SCOTT van leider Simon Yates de dominante factor, al gooiden Sky, Astana en Sunweb onderweg naar de Zoncolan al enkele bommetjes in het peloton, dat zo beetje bij beetje werd uitgedund. Igor Anton had geen schrik van de 10,1 kilometer lange Zoncolan, met maximale percentages van 22 procent. De Spanjaard won er in 2011 de veertiende rit en wou dat graag overdoen. Hij was de eerste aanvaller in de groep van de klassementsrenners, maar werd na enkele kilometers gegrepen, net als Conti en Barbin.

Eerst Astana en nadien Wout Poels voor Sky legden het tempo zo hoog, dat enkele toppers het moeilijk kregen. Fabio Aru, Rohan Dennis en witte trui Richard Carapaz waren de belangrijkste renners die moesten afhaken. Ook Dumoulin fietste opvallend ver achterin de groep, maar de nummer twee van het klassement schoof beetje bij beetje op eigen tempo op.

Froome was de eerste van de grote namen die durfde of kon verdapperen. Met een versnelling op 4,2 kilometer gooide hij iedereen uit het wiel. Een kilometer later ging Yates in de tegenreactie. Dumoulin kon zijn Britse concurrent niet bijhouden en moest proberen om de schade te beperken. De tunneltjes in de slotkilometer waren het decor van een spannende strijd van man tegen man: Yates kwam meter per meter dichter bij zijn landgenoot, maar geraakte net niet tot in het wiel, zodat Froome zijn eerste overwinning van 2018 kon vieren.

Zondag is het opnieuw klimmen geblazen in de Giro. Tijdens de 176 kilometer lange vijftiende etappe tussen Tolmezzo en Sappada moeten onder meer drie beklimmingen van tweede categorie overwonnen worden. Maandag krijgt het peloton een rustdag.

.

bron: Belga