Ronde van Californië - Klimgeit Bernal duwt Van Garderen van zijn sokkel

door
Belga
Leestijd 2 min.

Egan Bernal heeft vrijdag de leiding in de 13e editie van de Ronde van Californië (WorldTour) heroverd. De 21-jarige Colombiaan van Sky deed dat door de zesde etappe, een zware bergrit van Folsom naar South Lake Tahoe, te winnen. Na 196,5 kilometer had Bernal op de slotklim 1:28 voor op de Brit Adam Yayes. Tao Geoghegan Hart, een teamgenoot van Bernal en landgenoot van Yates, werd op 1:30 derde. Laurens De Plus was met een elfde plaats op 1:50 beste Belg. Bernal nam de gele leiderstrui over van de Amerikaan Tejay van Garderen. Die moest op de voorlaatste klim, de zwaarste van de dag, lossen en finishte als zevende op 1:38. In de stand heeft Bernal nu 1:25 voor op Van Garderen en 2:14 op zijn landgenoot Daniel Felipe Martinez. De Plus is op 3:50 achtste.

Er moest bijzonder veel geklommen worden in de zesde etappe in Californië, waar bijna op zeeniveau werd gestart, terwijl het hoogste punt op meer dan 2.600 meter lag. Floris De Tier schoof mee in een sterke vlucht van negen renners. Die werd echter bij de start van de voorlaatste beklimming, één van eerste categorie, terug gegrepen door het peloton, dat stevig was uitgedund door de troepen van Team Sky.

Sky had met Bernal de grote uitdager voor Van Garderen in de rangen en was duidelijk met een strijdplan aan de start gekomen. Onder het hoge tempo van de Colombiaan Sebastian Henao werd de groep van de klassementsrenners nog verder gedecimeerd, waarna zijn Britse ploegmaat Tao Geoghegan Hart ten aanval trok. Het was aan Van Garderen zelf om tot tweemaal toe de kloof te dichten, want al zijn BMC-ploegmaats waren al gelost. Bernal had daarna aan twee prikken genoeg om de gele trui en al de anderen van zich af te gooien.

De voorsprong van Bernal groeide in geen tijd richting de minuut, meer dan voldoende om de leidersplaats te pakken. Aan de streep had de piepjonge Colombiaan zelfs 1:28 voorsprong op zijn eerste achtervolgers, waar de Brit Adam Yates zijn landgenoot Geoghegan Hart kon afhouden in de strijd voor de tweede plaats. Brandon McNulty werd vierde, Jai Hindley vijfde.

Voor Bernal, ook leider in het puntenklassement, is het de tweede zege in deze rittenwedstrijd. Maandag won hij de tweede etappe. De leiderstrui die hij toen pakte, moest hij twee dagen later na de tijdrit afstaan aan Van Garderen. Met ook nog de eindzege in de Colombia Oro y Paz (2.1), een rit in de Ronde van Romandië (WT) en de nationale tijdrittitel zit de Colombiaanse klimgeit dit seizoen aan vijf overwinningen.

Zonder ongelukken wordt Bernal de eindwinnaar in Californië. Hij moet enkel nog het slotcriterium van zaterdag in Sacramento zien te overleven.

.

bron: Belga