Minstens 50 doden bij gevechten in drie Afghaanse provincies

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Afghanistan zijn in verschillende provincies zware gevechten tegen de taliban aan de gang. Vanochtend vielen talibanstrijders in de oostelijke provincie Ghazni een districtscentrum aan en doodden minstens 14 manschappen van de veiligheidstroepen, aldus provincieraadslid Nasir Ahmed Fakiri. De gevechten werden ook in de namiddag voortgezet. Andere bronnen spraken ook van slachtoffers onder de taliban, maar cijfers werden niet genoemd. Tegelijkertijd heroverden de regeringstroepen in de Noord-Afghaanse provincie Baghlan een districtscentrum op de taliban. Die hadden Tala Wa Barfak op 8 mei bestormd en honderden soldaten uit hun stellingen verdreven en een aantal onder hen gedood. De herovering gebeurde zonder verliezen aan regeringskant, zei een woordvoerder van de special forces. Een provincieraadslid had het over 20 doden en 30 gewonden bij de taliban. De taliban deelde hierover nog geen commentaar mee.

Afghaanse media meldden nog een andere aanval van de taliban in de zuidelijke provincie Kandahar. Vier soldaten en twaalf talibanstrijders werden gedood tijdens gevechten rond een controlepost.

Pas dinsdag had de taliban in de West-Afghaanse provincie Farah de gelijknamige provinciehoofdstad kortstondig veroverd. Naar schatting namen 1.000 tot 1.500 strijders aan het offensief deel. Sinds het einde van de NAVO-gevechtsmissie eind 2014 worden de islamisten weer agressiever en sterker.

Bron: Belga