Bpost moet zich bij Europees Hof van Justitie verantwoorden voor krantensubsidies

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bpost moet zich begin juli bij het Europees Hof van Justitie verantwoorden voor de subsidies die het bedrijf krijgt voor de krantenbezorging. Dat meldt de Vlaamse Federatie van Persverspreiders (VFP) vandaag in een persbericht. De procedure begon al in 2015, toen de VFP een klacht indiende over de staatssteun bij de Europese Commissie, maar de Commissie wees de klacht af na een eenvoudige voorafgaande onderzoeksprocedure. Omdat de organisatie toen vond dat haar "procedurele rechten" geschonden waren, ging de VFP in beroep bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Die laatste heeft nu beslist dat de Grote Kamer van het Hof hierover zal oordelen. De dagbladhandelaars klagen aan dat bpost voor het verdelen van abonnementskranten jaarlijks een steunbedrag van 200 miljoen euro ontvangt, maar dat er geen staatssteun is voor de losse verkoop in de winkels. Nog volgens de federatie hebben de subsidies voor bpost "een onmiskenbaar negatieve impact op de verkoop van persartikelen". Zowel bpost als de winkels verrichten dezelfde dienst, maar toch wordt de verdeling via de winkels niet gesteund, stelt de VFP nog vast.

De federatie hoopt dat de hoorzitting en de analyse van het Europees Hof de Europese Commissie zal "aanzetten om de staatssteun aan bpost diepgaander te onderzoeken". Behalve naar de subsidiëring van bpost wil de VFP ook een oordeel over "de (in)directe steun aan de uitgevers, die dankzij de staatssteun kunnen genieten van lage tarieven wanneer zij kranten via bpost laten verdelen bij hun abonnees".

Bpost, de Belgische Staat en de Europese Commissie zullen zich op 6 juli verantwoorden voor de Grote Kamer. De woordvoerster van bpost was deze namiddag niet meteen bereikbaar.

bron: Belga