Vrouw krijgt nieuw oor dat op haar arm groeide

Vrouw verliest oor en artsen laten nieuwe groeien op haar arm
Foto US Army

Twee jaar geleden had de 19-jarige soldaat Shamika Burrage een auto-ongeluk, waarbij ze haar linkeroor verloor. Artsen lieten daarom een nieuw exemplaar op haar arm groeien en zetten die vervolgens terug op de juiste plaats. 

De jonge vrouw reed terug van een familiebezoek, toen ze plots de controle verloor over het voertuig. De auto begon te tollen, waardoor ze uit het voertuig viel. Ze liep ernstige schaaf- en hoofdwonden op en verloor ook haar oor.

Een jaarEr werd haar een prothese voorgesteld, maar plastische chirurgen boden haar ook een andere optie. Ze wilden kraakbeen uit haar ribben nemen en het in de vorm van een oor gieten. Dat zouden ze vervolgens in haar onderarm inplanten, zodat zich nieuwe bloedvaten zouden vormen.

Burrage moest er even over nadenken, maar stemde uiteindelijk in. Na de start van de procedure duurde het een jaar voordat het nieuwe oor volgroeid was. Dat werd uiteindelijk getransplanteerd op de oorspronkelijke plaats.

Eigenwaarde

“Met dit soort gevallen verleggen we onze grenzen”, zegt Owen Johnson III, plastisch chirurg van het William Beaumont Army Medical Center in Texas. “Het was een zeer gecompliceerde operatie die op verschillende momenten had kunnen mislopen.”

De arts legt uit dat reconstructieve ingrepen niet enkel dienen om je er beter te laten uitzien. “Het gaat om het herstellen van je identiteitsgevoel en je eigenwaarde.”