Zuckerberg op 22 mei in Europees Parlement

door
Belga
Leestijd 1 min.

Facebook-baas Mark Zuckerberg komt op dinsdag 22 mei naar het Europees Parlement. Dat heeft de persdienst van het halfrond vandaag aangekondigd. In de nasleep van het Cambridge Analytica-schandaal zal Zuckerberg achter gesloten deuren de fractieleiders en enkele vooraanstaande leden van de bevoegde commissie uitleg verschaffen over de wijze waarop Facebook omspringt met persoonlijke gegevens van gebruikers. Gisteren had parlementsvoorzitter Antonio Tajani al aangekondigd dat Zuckerberg was ingegaan op de uitnodiging van het halfrond. Een datum voor de vergadering had Tajani nog niet meegedeeld. Vandaag deelde de woordvoerder van het parlement mee dat het onderhoud met de Amerikaanse stichter en ceo van Facebook op dinsdag 22 mei om 17.45 uur zal plaatsvinden. Na afloop zal Tajani de media informeren over het onderhoud, zo voegde de zegsman toe.

Verscheidene fractieleiders en eurocommissaris voor Consumentenzaken Vera Jourova betreuren dat de meeting plaatsvindt achter gesloten deuren, en dat Zuckerberg niet aan een publieke hoorzitting wordt onderworpen, zoals wel gebeurde in het Amerikaanse parlement. Daar moest Zuckerberg uitvoering antwoorden op vragen over Cambridge Analytica, het bedrijf dat werkte voor de verkiezingscampagne van Donald Trump en ongevraagd gebruikmaakte van de persoonsgegevens van miljoenen Facebook-gebruikers.

Enkele dagen na het bezoek van Zuckerberg aan Brussel, op 25 mei, treedt de nieuwe Europese verordening over de bescherming van persoonsgegevens in werking.

bron: Belga