Geweld in Gaza - Groen en sp.a verontwaardigd over uitspraken van Israëlische ambassadrice in ons land

door
Belga
Leestijd 2 min.

Premier Charles Michel moet de Israëlische ambassadrice in ons land Simona Frankel op het matje roepen. Dat zegt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. Vlaams parlementslid voor sp.a Tine Soens noemt de uitspraken "onbegrijpelijk". De ambassadrice gaf dinsdagochtend een interview aan de Franstalige openbare omroep RTBF, waarin ze zei dat de doden die maandag vielen bij rellen aan de grens met de Gazastrook "allemaal terroristen" waren. Bij gewelddadige confrontaties tussen het Israëlische leger en Palestijnse betogers vielen maandag zeker 55 doden, onder wie ook acht kinderen, allemaal Palestijnen. Het ging om de dodelijkste dag in het Israëlisch-Palestijnse conflict sinds de oorlog in 2014.

Simona Frankel, de Israëlische ambassadrice in België, "betreurt de dood van elke mens, zelfs die van de 55 terroristen die gisteren de grens probeerden over te steken", zei ze dinsdagochtend aan de RTBF. Ook de acht overleden kinderen noemde ze terroristen. "Allemaal, die kinderen worden gegijzeld door de terroristische organisatie Hamas. Zij sturen die mensen naar hun dood en offeren hen op voor een media-oorlog", sprak ze.

Die uitspraken kunnen voor Groen en sp.a niet absoluut niet door de beugel. "Er zitten kinderen onder die slachtoffers, onder wie een baby van acht maanden. Ik snap die uitspraken écht niet", zegt Vlaams parlementslid voor sp.a Tine Soens. Premier Michel moet Frankel op het matje roepen, zegt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt. "Dat is een diplomatieke maatregel die de premier kan en eigenlijk moet nemen", zegt hij. Ook CD&V-Kamerlid Veli Yüksel vraagt een optreden van de regering.

bron: Belga