Geweld Gaza - Netanyahu zegt dat Hamas burgers "in de vuurlinie duwt"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft dinsdag de radicale Palestijnse beweging Hamas ervan beschuldigd burgers "in de vuurlinie te duwen" van Israëlische troepen. "Wij hebben geprobeerd zo weinig mogelijk slachtoffers te maken, maar zij proberen het zo te doen dat er slachtoffers zijn om druk op Israël uit te oefenen, wat vreselijk is", zei de Israëlische regeringsleider tegenover het Amerikaanse televisiestation CBS na het bloedbad van maandag aan de grens van Gaza en Israël.

"Zij (Hamas) duwen de burgers - vrouwen, kinderen - in de vuurlinie met als objectief slachtoffers te hebben", beklemtoonde Netanyahu.

Hij zei dat elk leger ter wereld op dezelfde manier zou hebben gehandeld. De premier voegde eraan toe dat zijn soldaten prioritair probeerden manifestanten met "niet dodelijke" middelen tegen te houden. "Het gaat om het verdedigen van uw grens tegen mensen die zeggen 'we zullen u vernietigen en wij zullen uw land binnenvallen'", legde Netanyahu uit.

"Die dingen zijn te vermijden", vervolgde hij. "Indien Hamas hen niet had geduwd, zou dit alles niet zijn gebeurd. Hamas is verantwoordelijk daarvoor en heeft dat doelbewust gedaan."

Bron: Belga