Weg vrij voor verkiezing Quim Torra tot minister-president van Catalonië

door
Belga
Leestijd 1 min.

Naar alle waarschijnlijkheid wordt de separatistische politicus Quim Torra vandaag verkozen tot nieuwe minister-president van de Spaanse regio Catalonië. De kandidaat-premier kwam zaterdag slechts twee stemmen te kort om met een absolute meerderheid te worden verkozen. De 55-jarige Torra kreeg zaterdag 66 parlementsleden achter zich, maar er waren ook 65 tegenstemmen en vier onthoudingen.

Vandaag volstaat een eenvoudige meerderheid. Komt daarbij dat de vier parlementsleden van de extreemlinkse separatistische CUP zich zullen onthouden en er geen rekening gehouden wordt met de onthoudingen.

Torra, die net als de afgezette minister-president Carles Puigdemont deel uitmaakt van de partij JuntsXCat, is een nieuwkomer in de politiek. Door hem naar voren te schuiven willen de separatisten een einde maken aan het aanhoudende juridische getouwtrek met Madrid over het leiderschap in Catalonië. Alle vorige kandidaten voor het minister-presidentschap werden namelijk geblokkeerd, omdat het telkens ging om personen die in de gevangenis zaten of in ballingschap verbleven.

In de loop van de namiddag wordt er gestemd.

Bron: Belga