Verkiezingen Italië – Leiders Lega en Vijfsterrenbeweging maandagnamiddag naar president

De leiders van de twee partijen die een regering proberen vormen in Italië, de extreemrechtse Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging (M5S), worden maandagnamiddag bij president Sergio Mattarella verwacht. Waarschijnlijk betekent dat dat Luigi Di Maio (M5S) en Matteo Salvini (Lega) een regeerakkoord gesloten hebben, al is daar nog geen officiële bevestiging van. Zondagavond al melden verschillende Italiaanse media, op basis van bronnen binnen beide partijen, dat er witte rook is. Toch werd ook in de nacht van zondag op maandag nog verder onderhandeld, onder meer over wie premier wordt. De twee partijleiders komen apart naar de president: Di Maio wordt als eerste verwacht, om 16.30 uur, en Salvini om 18 uur. Zowel Di Maio als Salvini eisten de post van premier aanvankelijk voor zichzelf op, en zouden niet willen dat de ander de regering leidt. “Het wordt een politicus, geen technocraat”, aldus Di Maio zondag al.
De afgelopen dagen onderhandelden Di Maio en Salvini over een regeerakkoord. Mogelijk wordt hun regering de meest eurosceptische die Italië ooit gehad heeft. M5S begon als een beweging tegen het establishment, en tegen de EU, maar Di Maio vaart
De twee partijen beschikken over een krappe meerderheid.
Als de twee partijen niet tot een akkoord zouden komen, volgen er mogelijk nieuwe verkiezingen. De laatste stembusgang, op 4 maart, leidde tot een impasse waarbij geen enkele partij of coalitie een meerderheid binnenhaalde.

bron: Belga