Geweld in Gaza – Zuid-Afrika haalt ambassadeur uit Israël terug

Na de moordende confrontaties tussen Palestijnen en Israëlische soldaten aan de grens met Gaza heeft Zuid-Afrika volgens Israëlische bronnen zijn ambassadeur teruggeroepen. Sisa Ngombane is voor overleg naar huis geroepen, bevestigde een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken maandagavond. Maandag hadden de VS hun ambassade in Jeruzalem geopend. In de Gazastrook kwam het tot gewelddadig protest, waarbij Israëlische soldaten 55 Palestijnen hebben doodgeschoten. Meer dan 2.400 anderen werden gewond, de helft van hen door kogels, aldus het ministerie van Gezondheid in Gaza.
De protesten zijn ook gericht tegen de al meer dan tien jaar durende blokkade van de Gazastrook door Israël en Egypte. De Palestijnen herdenken ook de vlucht en verdrijving van honderdduizenden landgenoten zeventig jaar geleden in de nasleep van de stichting van de staat Israël.
De Amerikaanse president Donald Trump had Jeruzalem in december tot de hoofdstad van Israël erkend. Dat lokte zware onlusten uit in de Palestijnse gebieden. Israël viert de beslissing van Trump echter als een politieke overwinning. Israël claimt de hele stad als zijn onverdeelde hoofdstad, de Palestijnen beschouwen het in 1967 door Israël veroverde oostelijke deel van Jeruzalem als de hoofdstad van een toekomstige eigen staat.

bron: Belga