Fost Plus: "Statiegeld is schijnoplossing"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De invoering van statiegeld "is een schijnoplossing die het systeem van Fost Plus, dat zeer performant is, ondergraaft." Dat heeft William Vermeir, gedelegeerd bestuurder van Fost Plus, gezegd bij de voorstelling van het jaarverslag van Fost Plus. De top van Fost Plus benadrukt dat België met het huidige systeem de recyclagekampioen is van Europa. "En we hebben zeker de ambitie om het properste land van Europa te worden", aldus Vermeir.

De Fost Plus-directie wijst op de hoge kost van de invoering van het statiegeldsysteem. "Bovendien zal statiegeld ook de plaag van het zwerfvuil niet uit de wereld helpen, en ook het comfort voor de consumenten zal sterk verminderen", zeggen Vermier en Fost Plus-voorzitter Stephan Windels.

De toplui van Fost Plus zeggen "vragende partij te zijn voor een dialoog over de circulaire economie". Ze geven toe dat de recyclagecijfers nog beter kunnen en vinden dat het grote publiek nog meer moet gesensibiliseerd worden voor de openbare netheid, "maar het debat mag niet emotioneel gevoerd worden, en dat gebeurt nu wel. Wij hopen dat de ratio en het gezond verstand weerkeren".

"Onze leden wijzen op allerlei schadelijke effecten van het invoeren van statiegeld", aldus William Vermeir. "Zo riskeren we onder meer dat vele Vlaamse grensbewoners hun inkopen in het buitenland zullen gaan doen."

bron: Belga