België vliegt nog eens naar Mars

door
Belga
Leestijd 1 min.

België zal in 2020 ook prominent deelnemen aan het tweede luik van de Europees-Russische missie ExoMars, zo heeft de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) meegedeeld. Het LaRa-instrument moet het eerste Belgisch instrument worden dat een (zachte) landing op de Rode Planeet maakt. LaRa staat voor Lander Radioscience, een instrument dat op het landingsplatform van ExoMars 2020 zal staan. De Europees-Russische missie houdt in het bijzonder ook een robotjeep in. Dankzij de radiozender en ontvanger die Mars en grondstations op aarde met elkaar verbinden, zullen wetenschappers van de Koninklijke Sterrenwacht de rotatie en de inwendige structuur van onze buurplaneet bestuderen.

Een team van de Franstalige Katholieke Universiteit van Leuven is ook bij het project betrokken en werkt in het bijzonder aan het ontwerp van de antennes van LaRa. Bouwer is Antwerp Space, een dochteronderneming van de Duitse technologische groep OHB SE.

De KSB en het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) namen en nemen ook deel aan het eerste luik van ExoMars. Gelanceerd op 14 maart 2016 crashte de lander Schiaparelli (waarin de KSB deelnam), de TGO-orbiter draait sinds enkele weken een bijna cirkelvormige baan rondom Mars. Een instrument van het BIRA, de NOMAD, moet de atmosfeer van de planeet onderzoeken.

De KSB neemt ook deel aan de op 5 mei gelanceerde Amerikaanse InSight-missie die in het bijzonder de inwendige structuur van Mars bestudeert.

bron: Belga