Tsipras en Zaev houden donderdag topoverleg over naam Macedonië

De eerste ministers van Griekenland en Macedonië, Alexis Tsipras en Zoran Zaev, zullen op donderdag 17 mei in de Bulgaarse hoofdstad Sofia proberen om een einde te maken aan hun geschil over de naam “Macedonië”. Dat is vandaag door een VN-bemiddelaar meegedeeld na afloop van een overleg tussen de ministers van Buitenlandse Zaken. Het topoverleg zou er op kunnen wijzen dat een oplossing binnen handbereik is. VN-bemiddelaar Matthew Nimetz pleegde vandaag in het Griekse Soenion overleg met zowel de Griekse als de Macedonische ministers van Buitenlandse Zaken. Na afloop werd enkel bekendgemaakt dat er donderdag topoverleg zal plaatsvinden tussen de premiers van beide landen.

“We hebben een zeer ernstige en intense ontmoeting gehad en er is positief werk verricht”, zo verklaarde Nimetz na afloop. De twee ministers hebben belangrijk werk verricht om de ontmoeting tussen de twee premiers voor te bereiden, die volgende week plaatsvindt in Sofia”, in de marge van de EU-Balkan-top.

In Griekse middens valt al enkele weken te horen dat een overleg tussen de twee regeringsleiders zou betekenen dat er grote vooruitgang geboekt werd in het dossier.

De naam Macedonië leidt al bijna dertig jaar tot spanningen tussen Athene en Skopje. Het land Macedonië wordt onder die naam erkend door landen als de Verenigde Staten, China, Rusland en het Verenigd Koninkrijk, maar Griekenland en de meeste andere Europese landen blijven het hebben over de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. Griekenland vreest dat het voormalige Joegoslavische land op termijn ook de gelijknamige Griekse provincie zal claimen als het officieel als Macedonië wordt erkend.

Athene zou wel bereid zijn om een naam te aanvaarden waarin “Macedonië” voorkomt. Onder meer Opper-Macedonië, Nieuw-Macedonië, Noord-Macedonië, Vardar-Macedonië en Macedonië-Skopje werden al naar voren geschoven. De Grieken eisen dan wel dat Skopje die naamsverandering inschrijft in de grondwet.

Bron: Belga