Een op de drie verplegers slikt pillen om job aan te kunnen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De werkdruk in de verpleegkunde ligt zo hoog, dat een op de drie verpleegkundigen naar pillen grijpt om de job aan te kunnen. Dat bericht Het Laatste Nieuws vandaag, op de Dag van de Verpleegkundige. Het Laatste Nieuws organiseerde in samenwerking met beroepsvereniging NVKVV en vakbond ACV een enquête bij 2.560 verpleegkundigen en stelt vast dat de sector op haar tandvlees zit. Er is een schrijnend gebrek aan personeel en dat maakt de werkdruk moordend, klinkt het.

Van de verpleegkundigen in ziekenhuizen zegt 88 procent dagelijks gebukt te gaan onder hoge werkdruk. Vooral de gezondheid van verpleegkundigen schiet erbij in. Zo geeft 15 pct aan dat ze dagelijks geneesmiddelen gebruiken om hun job aan te kunnen en nog eens 15 pct heeft het over wekelijks gebruik.

Ook bij de verpleegkundigen die nog maar enkele jaren aan de slag zijn, heeft 10 pct dagelijks geneesmiddelen nodig. Het gaat daarbij voornamelijk om pijnstillers, ontstekingsremmers en slaappillen. Zorgnet, de koepel van ziekenhuizen, noemt de resultaten "geen positieve ontwikkeling", maar verwijst ook naar het hoge medicijnengebruik in de hele maatschappij.

bron: Belga