We roddelen allemaal wel eens. Dit is de reden waarom

Foto Unsplash

We proberen als een deugdig mens door het leven te gaan, maar soms doen we ook dingen waar niet zo fier op zijn, zoals roddelen. Wetenschappers hebben nu de oorzaak ontdekt: we zouden het doen vanwege onze sociale status. 

Een vervelende collega, de affaire van je buurvrouw of het kapsel van je moeder. In het dagelijkse leven durven we al eens een oordeel vellen over onze naasten. Het is misschien niet zo mooi, maar volgens psychologen is het een gezonde uitlaatklep voor onze frustraties. 65% van de bevolking gaf toe dat ze ooit over iemand hebben geroddeld, aldus antropoloog Robin Dunbar.

Oeroud fenomeen 

Wie dacht dat roddelen iets van deze eeuw is, kunnen we geruststellen. Al in de oertijd werden er praatjes uitgewisseld. Het was een vorm van sociale controle om te zien wie zich wel of niet goed gedroeg. Door in groep over andere mensen te spreken, werden de normen en waarden beter in stand gehouden. Het was dus een soort van boost van je sociale status als je wist wie het een en ander mispeuterde. De volgende keer dat je nog eens een pittig detail over iemand te weten komt, moet je jezelf de vraag stellen: deel ik het en wil ik mijn sociale status upgraden of hou ik braaf het voor mijzelf?