VIDEO. Wetenschappers laten spin springen op commando

Wetenschappers van de universiteit van Manchester zijn erin geslaagd om een kleine spin te laten springen op commando. Het gaat om een vrouwelijke Phidippus Regius, een spin van anderhalve centimeter groot die tijdens het onderzoek de naam Kim kreeg.

Het doel van de onderzoekers? Kim laten springen over een opening van 30 millimeter tussen twee platvormen. Dat lijkt niet zo bijzonder, maar voor Kim betekende dat wel dat ze zes keer haar over haar eigen lichaamslengte moest kunnen springen. Ter vergelijking: de mens kan slechts anderhalve keer over z’n eigen lengte overbruggen.

Speciale camera’s

Tijdens de sprong werd Kim vanuit verschillende hoeken gevolgd via speciale camera’s. Op die manier wilden de onderzoekers meer inzicht krijgen in de bewegingsmechanismes van de spin. Kennis hierover kan van pas komen bij de ontwikkeling van lenige microrobots. Dat schrijf Scientias.nl.

Uit het onderzoek van Mastafa Nabawy en zijn collega’s komt naar voor dat Kim verschillende springtechnieken heeft. Afhankelijk van het soort sprong, gebruik ze een ander techniek. Zo verbruikt de spin bijvoorbeeld behoorlijk wat energie met haar kleine sprongetjes, maar zijn die wel behoorlijk accuraat. Belangrijk, zeker wanneer de spin haar prooi wil veroveren. Wanneer Kim echter een grotere afstand moet overbruggen, zal ze voor een efficiëntere springmethode kiezen.