Vrijdag brugdag: banken dicht en aangepast aanbod bij openbaar vervoer

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het is vandaag de brugdag tussen de feestdag van Hemelvaart en het weekend. Er geldt een aangepast aanbod bij het openbaar vervoeren banken blijven dicht, maar de postkantoren zijn open. Bij De Lijn geldt er in alle provincies een "aangepast" aanbod: in Limburg draait men op zaterdagdienst, in de vier andere provincies geldt de vakantiedienstregeling. Via de routeplanner op de website (www.delijn.be) en de apps kunnen reizigers hun rit plannen. Daarnaast krijgen ze ook realtime informatie over hun bus of tram. De belbuscentrales en Lijnwinkels zijn open, al kunnen de openingstijden aangepast zijn.

Ook bij spoorwegmaatschappij NMBS rijden de treinen vandaag volgens de dienstregeling van een werkdag, met die nuance dat een groot deel van de piekuurtreinen niet rijden. Reizigers krijgen ook hier de raad om de routeplanner op de NMBS-website te raadplegen, of de app of de sociale mediakanalen. Ook het stationspersoneel kan de reizigers informeren.

Bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB ten slotte spreken ze van een "licht aangepaste dienst", wat neerkomt op dezelfde regeling als voor de kerst- en de paasvakantie, maar een uitgebreider aanbod dan in de zomervakantie. Ook hier dus best eens checken op de website van de MIVB om te zien welke bussen, trams en metro's wel of niet uitrijden.

Gisteren was het een feestdag en dus werden er geen post en pakjes bedeeld, maar vandaag is een gewone werkdag bij de post: brieven en pakjes worden besteld en de postkantoren zijn open. Om te weten of de administratie van uw stad of gemeente open is, surft u best naar de website, waar de stand van zaken zal worden meegedeeld, want het kan wisselen. "Vrijdag is zeker niet overal een brugdag", klonk het begin deze week bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, "sommige gemeentelijke administraties zullen open zijn, andere niet, en soms kan zelfs de ene dienst wel open zijn en een andere zal de brug maken".

De grootwarenhuizen bleven donderdag dicht omwille van de wettelijke feestdag, maar vandaag kunnen klanten er weer op de normale openingstijden terecht voor hun weekendinkopen.

bron: Belga