Solidariteitsorganisaties willen met sit-in politieacties aan Brussel-Noord verhinderen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Verschillende solidariteitsorganisaties en burgerplatformen houden sinds 16.00 uur een sit-in aan het station Brussel-Noord onder de noemer "Een dak, geen cel". Met hun actie willen ze mogelijke politieacties tegen de migranten aan het treinstation verhinderen en spreken ze zich uit tegen de repressieve acties van de ministers Jan Jambon (N-VA) en Theo Francken (N-VA). Na het akkoord dat minister Jambon met de betrokken politiediensten woensdag maakte om gezamenlijke acties te nemen tegen de overlast aan Brussel-Noord, kondigde die meteen politieacties aan in de daaropvolgende dagen.

Met de sit-in willen organisaties als Solidarity For All deze verhinderen. Mocht er politie optreden tegen de transmigranten die verblijven in het Noordstation, zullen ze dit proberen te verhinderen.

Tegelijkertijd is de actie een kritiek op het beleid dat de N-VA-ministers leiden. "Er is bovenal een gebrek aan opvang, voedsel en hygiëne", stelt Peter Terryn van Solidarity For All. "Het is niet onze zorg of deze mensen nu transmigranten zijn of niet, asiel aanvragen of niet. Erop toezien dat ze menselijke opvang krijgen, dat is onze zorg."

Volgens de actievoerder is het de overheid zelf die in gebreke blijft in het dossier door repressief op te treden en de toestand zover te laten komen door het gebrek aan hulp en aan een gepaste reactie. "Het zijn de burgers die hier de taken van de overheid overnemen en slaapplaats en voedsel voorzien voor deze mensen", aldus Terryn.

bron: Belga