"Nagenoeg alle Iraanse infrastructuur in Syrië getroffen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Israëlische leger heeft afgelopen nacht "nagenoeg alle militaire infrastructuur van Iran in Syrië getroffen". Dat heeft de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman verklaard. "Als de regen op ons valt, dan zal het bij hen stormen", zei hij op een persconferentie. "Ik hoop dat deze episode nu afgesloten is en dat ze het begrepen hebben." Afgelopen nacht liepen de spanningen tussen Israël en Iran in Syrië opnieuw hoog op. Iran voerde rond middernacht een luchtaanval uit op de Syrische Golanhoogte, waarvan het grootste deel in 1967 door Israël is geannexeerd. Speciale eenheden van de Iraanse Revolutionaire Garde hadden vanuit Syrië twintig raketten afgevoerd op de hoogvlakte, maar er vielen geen slachtoffers.

De Israëli's kwamen enkele uren later met een vergeldingsaanval. Het leger vuurde tientallen raketten af op Iraanse militaire doelwitten in Syrië. Dat gebeurde onder meer op het Syrische deel van de Golanhoogte en in de regio rond hoofdstad Damascus.

Bij die aanvallen zou "nagenoeg alle militaire infrastructuur van Iran in Syrië geraakt zijn", verklaarde Israëlisch defensieminister Avigdor Lieberman. De Israëlische infrastructuur bleef gespaard van grote schade, verklaarde hij. Geen van de twintig Iraanse raketten zijn in door Israël gecontroleerd gebied neergevallen, en vier ervan konden onderschept worden door het raketafweersysteem. De minister hoopt nu dat Teheran de boodschap begrepen heeft. "Ik hoop dat deze episode nu afgesloten is. Wij hebben geen belang bij een escalatie, maar we moeten wel op elk scenario voorbereid zijn."

Het sjiitische Iran is samen met Rusland en de Libanese Hezbollah de belangrijkste steunende partij voor het Syrische regime van president Bashar al-Assad. Volgens Tel Aviv heeft Iran zijn militaire aanwezigheid in Syrië de laatste maanden stelselmatig uitgebouwd. Dinsdagavond - vlak nadat de Amerikaanse president Trump had bekendgemaakt dat de VS uit het nucleaire akkoord met Iran zouden stappen - had Israël al aangekondigd dat het de troepen op de Golan in staat van paraatheid bracht.

Bron: Belga