Het is normaal om hangry te zijn

Het is normaal om hangry te zijn
Unsplash / A. Iby

Ken je het gevoel dat je zo’n grote honger hebt dat je humeurig wordt? Je hoeft je er helemaal niet voor te schamen, want volgens diëtiste Sophie Medlin is het normaal om af en toe eens hangry te zijn.

‘Hangry’ is een samentrekking van hungry en angry. Het woord zegt het dus al zelf: zo hongerig zijn dat je kwaad wordt. Het is een herkenbaar fenomeen, waar we zelf niet verantwoordelijk voor zijn. Diëtiste Sophie Medlin legt uit hoe het probleem veroorzaakt wordt.

Hormonen

“We hebben al lang gemerkt dat mensen zich sneller geïrriteerd zijn als ze honger hebben”, vertelt Medlin aan BBC Radio 4. “Wanneer je bloedsuikerspiegel plots daalt, gaat je lichaam meer cortisol en adrenaline aanmaken. Dat zijn dezelfde hormonen die vrijkomen in situaties waarbij je wil vluchten of vechten.”

Genen

Het blijkt dat ‘hunger’ en ‘angry’ niet enkel grotendeels dezelfde letters gemeen hebben. De twee gevoelens worden ook beheerst door dezelfde genen. Een van deze genen, neuropeptide Y, produceert namelijk een eiwit dat niet alleen eetgedrag stimuleert, maar ook agressie reguleert. Dat zorgt ervoor dat we sneller kwaad worden als we honger hebben.