“Koppeling leefloon aan aanwezigheid op school niet voor deze legislatuur”

Koppeling leefloon aan aanwezigheid op school niet voor deze legislatuur

De koppeling van het leefloon aan de aanwezigheid van kleuters op school is niet meer voor deze legislatuur. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) verklaard. Hij wijst erop dat de Vlaamse regering positieve maatregelen heeft genomen om het spijbelprobleem aan te pakken, maar moet je de vraag kunnen stellen of die ingrepen voldoende zijn. De Antwerpse N-VA-afdeling lanceerde zondag haar programma in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Eén van de meest opvallende punten is het voorstel om het leefloon te koppelen aan de aanwezigheid van kleuters op de schoolbanken. Met andere woorden: ouders die hun kinderen niet naar school sturen, zouden dat in hun portemonnee voelen.

De maatregel is vooral gericht op kinderen van anderstalige ouders. Die zouden nu vaak te laat aan hun schoolcarrière beginnen, waardoor ze een achterstand oplopen die ze nadien misschien niet meer kunnen dichtrijden.

“Dit is geen kritiek op het beleid dat wordt gevoerd of op collega’s”, reageert minister-president Bourgeois (N-VA) in De Ochtend op Radio 1. “Dit is een nieuwe beleidslijn. Wij hebben positieve maatregelen genomen om het probleem aan te pakken. Als die niet volstaan, is het de taak van partijen om na te denken hoe je die kan verbeteren.”

In elk geval is de koppeling maken vandaag niet aan de orde. “Dit staat niet in het regeerakkoord. We gaan dit niet meer doen op een jaar voor de verkiezingen van 2019”, aldus Bourgeois.

bron: Belga