Twintigduizend valse producten in beslag genomen tijdens Europese politieactie

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bij een grote politieactie door Europol en politiediensten van acht landen, waaronder België, zijn 20.000 namaakgoederen in beslag genomen. Dat meldt de Europese politiedienst vandaag. Meer dan honderd mensen werden opgepakt, en meer dan duizend accounts van een online verkoopsplatform werden geblokkeerd. De producten die in beslag werden genomen gaan van sportartikelen tot geneesmiddelen, gsm's, tassen, juwelen, brillen, uurwerken, kleding en make-up, net als bestanden die illegaal van het internet werden gehaald.

"Operatie Aphrodite" is een samenwerking tussen de cel voor misdaden rond intellectueel eigendom (Intellectual Property Crime Coordinated Coalition) van Europol, de Italiaanse Guardia di Finanza en de politiediensten uit België, Bulgarije, Cyprus, Griekenland, Ierland, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Het gaat volgens Europol om de grootste gecoördineerde wetshandshavingoperatie ooit in Europa.

Tijdens het onderzoek vonden de speurders meer dan 250 mensen die nagemaakte goederen en gehackte bestanden verkochten. Er werden al 100 mensen opgepakt, en het onderzoek wordt nog voortgezet.

De producten werden verkocht via een illegaal online verkoopsplatform, en te koop aangeboden via verschillende socialenetwerksites.

bron: Belga