Electrabel in de fout met communicatie na lek in kerncentrale Doel 1

door
Belga
Leestijd 1 min.

Electrabel, de uitbater van de kerncentrales, is in de fout gegaan bij de communicatie over het lek in de centrale Doel 1. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) vandaag in de Kamer. De minister benadrukte wel dat er op geen enkel moment een risico geweest is voor het leefmilieu, de bevolking en de werknemers. Het water dat uit het primaire circuit lekte en dat op 23 april is opgemerkt, is terechtgekomen in een opvangmechanisme. Er is nooit enig risico geweest dat water in het leefmilieu terechtkwam, zei minister Jambon. Om de oorzaak van het lek te herstellen, is een onderhoud dat voor eind mei voorzien was, vervroegd.

Wel is het fout gelopen bij de communicatie over het incident. Electrabel moet normaal binnen de twee dagen een inschaling doen, maar die is pas op 30 april bij de nucleaire waakhond FANC toegekomen. De inschaling van het risico was wel nul.

De minister zei dat de Nederlandse diensten wel correct zijn geïnformeerd. De subcommissie nucleaire veiligheid van de Kamer hoort het FANC volgende week dinsdag over het voorval.

bron: Belga