Armeense oppositieleider roept op tot einde van manifestaties na extra steun in parlement

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Armeense oppositieleider Nikol Pashinjan heeft zijn aanhangers vandaag gevraagd aan einde te maken aan het straatprotest. De politicus lanceert die oproep omdat hij denkt voldoende steun te hebben om op 8 mei tot premier te worden gekozen. De vier partijen in het parlement zouden zich achter Pashinjan scharen. Duizenden manifestanten hadden vandaag het centrum van de Armeense hoofdstad Jerevan platgelegd. Zo goed als alle straten van de stad, waaronder de toegangsweg naar de luchthaven, werden geblokkeerd. De manifestanten gaven op die manier gehoor aan Pashinjans oproep tot "burgerlijke ongehoorzaamheid", nadat het Armeense parlement gisteren zijn kandidatuur voor de post van premier had weggestemd.

Maar op dinsdag 8 mei doet het parlement opnieuw een poging om een nieuwe premier aan te stellen. Pashinjan maakt zich sterk dat hij dan wel genoeg stemmen zal krijgen om Serge Sarkissian op te volgen. Hij roept zijn aanhangers dan ook op om morgen niet meer te demonstreren.

"Alle fracties hebben gezegd dat ze mijn kandidatuur zullen steunen. De zaak is geregeld", zo sprak hij zijn tienduizenden aanhangers in Jerevan toe. "We zetten onze actie stop", zo klinkt het nog. "Op 8 mei zullen we met 500.000 mensen samenkomen en de overwinning uitroepen."

Armenië verkeert sinds 13 april in een ongeziene politieke crisis. Een protestbeweging onder leiding van Pashinjan leidde op 23 april tot het ontslag van Sarkissian, die zes dagen eerder door het parlement was verkozen tot premier. Hij was eerder tien jaar lang president van Armenië. Zijn tegenstanders verweten hem dat hij zich te lang aan de macht probeerde vast te klampen.

Bron: Belga