Schotland voert minimumprijs voor alcohol in

door
Belga
Leestijd 1 min.

Na een jarenlange juridische strijd heeft Schotland dinsdag een minimumprijs ingevoerd voor alcohol. Bedoeling van de maatregel is het in Schotland welig tierende alcoholmisbruik in te perken en de vele acoholgerelateerde doden te bestrijden. De Schotse premier maakte zich sterk dat heel wat landen in Europa en daarbuiten het voorbeeld zullen willen volgen van Schotland. Ze merkte op dat bijvoorbeeld Ierland en Wales gelijkaardige plannen hebben. Schotland is niet de eerste regio die een minimumprijs voor alcohol invoert. Ook verschillende Canadese staten, Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne namen dezelfde beslissing.

De minimumprijs per eenheid alcohol ligt voortaan vast op 50 pence (omgerekend zo'n 58 eurocent). Een fles whisky van 70 cl mag zo niet langer voor minder dan 14 pond (15,60 euro) over de toonbank gaan en voor een fles wijn van 75 cl met een alcoholpercentage van 12,5 procent betaal je voortaan in Schotland minstens 4,69 pond of 5,2 euro.

In 2016 zouden in het 5,3 miljoen inwoners tellende Schotland minstens 1.265 overlijdens gelieerd zijn geweest aan alcohol, een stijging met 10 procent ten opzichte van het jaat voordien.

Bron: Belga