Champions League - Real Madrid eerste finalist na 2-2 gelijkspel tegen Bayern

Leestijd 3 min.

Real Madrid heeft zich dinsdag als eerste voor de finale van de Champions League geplaatst. Met een 2-2 gelijkspel tegen Bayern München verzilverde de titelverdediger de 1-2 zege uit de heenwedstrijd. Bij de rust was het 1-1 gelijk. Bayern kwam snel op voorsprong in het Estadio Santiago Bernabeu. Joshua Kimmich opende de score in de 3e minuut. Karim Benzema bracht Real acht minuten later langszij en tekende een minuut na de rust ook voor de 2-1. Real-huurling James Rodriguez legde in de 63e minuut de eindstand vast.

Een blunder van doelman Sven Ulreich brak Bayern op. De 29-jarige keeper, die al vrijwel het hele seizoen de plek inneemt van de langdurig geblesseerde Manuel Neuer, ging aan het begin van de tweede helft gruwelijk de fout in bij een terugspeelbal van Corentin Tolisso. Ulreich leek de bal met zijn handen te willen oppakken, maar bedacht zich net op tijd dat dit niet mocht. Het moment van twijfel zorgde ervoor dat de wegglijdende keeper de bal miste, waarna het voor Benzema heel makkelijk was de 2-1 binnen te tikken.

Bayern ging na de gelijkmaker van James nog wel op jacht naar de derde treffer, maar die bleef uit. Net als vorige week in München was de Duitse kampioen, met 60 procent balbezit, de bovenliggende partij. De ploeg van trainer Jupp Heynckes liet echter opnieuw heel wat kansen onbenut. De Duitsers beleefden wel een flitsende start. Binnen drie minuten stonden ze 1-0 voor dankzij Joshua Kimmich, die vorige week ook al de score had geopend. Daarmee leek de wedstrijd hetzelfde scenario te krijgen als de return in de kwartfinale tussen Real Madrid en Juventus. Toen gaf Real het voor eigen publiek nog bijna weg, na een 0-3 zege in Turijn. Het elftal van Zidane herstelde zich nu wel snel van die achterstand. Benzema, verrassend opgenomen in de basisploeg, kopte in de elfde minuut een voorzet van Marcelo in de korte hoek langs Ulreich (1-1).

Twintig seconden na rust leek het beslist toen Ulreich blunderde. Bayern had even nodig om die klap te verwerken, maar ging na de gelijkmaker van James in het laatste half uur vol voor de 2-3. De vaak bekritiseerde doelman Keylor Navas hield Real Madrid op de been.

In de finale geeft Real zaterdag 26 mei in Kiev AS Roma of Liverpool partij. Liverpool verdedigt woensdag een 5-2 voorsprong in de Italiaanse hoofdstad. Voor Real wordt het de derde Champions League finale op rij en de vierde in vijf jaar tijd. Het kan de Europa Cup I een dertiende keer winnen na 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016 en 2017. In zijn zes voorgaande finales trok de Koninklijke telkens aan het langste eind.

Sterspeler Cristiano Ronaldo staat zelf voor de zesde keer in de eindstrijd van de Champions League. Met Manchester United won de Portugees de beker in 2008, een jaar later moest zijn Engelse ploeg in de finale buigen voor Barcelona. Ronaldo pakte met Real Madrid de Champions League drie keer in de afgelopen vier jaar. Alleen Francisco "Paco" Gento, Paolo Maldini (beiden acht keer) en Alfredo Di Stefano (zeven keer) stond vaker in de finale van het belangrijkste Europese bekertoernooi.